Булгаргаз спечели дело срещу румънската Трансгаз по стар спор  от

...
Булгаргаз спечели дело срещу румънската Трансгаз по стар спор  от
Коментари Харесай

Булгаргаз осъди Румъния за близо 7 млн. м³ природен газ

" Булгаргаз " завоюва дело против румънската " Трансгаз " по остарял спор  от 2016 година Според решението на Международния търговски арбитраж румънската компания дължи на нашата 6.7 млн. куб. метра природен газ и би трябвало да го достави в България или да заплати паричната равноценност.

Проблемът е зародил поради прекратяването на дълготраен контракт за пренос сред двете страни. Преди 5 години Букурещ спрял газопровода, по който вървели доставките, и вследствие на   " Булгаргаз " по този начин и не не получил въпросните 6.7 куб. метра синьо гориво - те останали в тръбата на румънска територия.

" С решението на арбитража се увенчават с триумф неколкогодишните ни старания да уредим противоречивите въпроси с румънския газопреносен оператор във връзка преустановяване използването на газопровода и да си възстановим всички количества природен газ, безпричинно арестувани от оператора, показва " Булгаргаз " в известие до медиите. От него излиза наяве, че дружеството  " Трансгаз "  е наказано да заплати и лихви за веселба, както и всички разноски по делото. Не излиза наяве обаче в какви периоди би трябвало да се издължи на " Булгаргаз " румънският му контрагент.

Макар че количеството не е колосално, новината е добра - изключително на фона на огромното търсене и повишаване на енергоизточниците в последните месеци. За България ще е доста по-изгодно да получи от Румъния природен газ, а не паричната равноценност, тъй като съгласно правосъдното решение при втория вид за база за пресмятане ще се вземат цените в оня интервал - надалеч по-ниски от сегашните рекордни котировки на енергоизточника.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР